Paradontológia

Szájhigiénia

A fogágybetegség - parodontosis legfőbb oka a fogakon lerakódott plakk és fogkő. Hatásos fogmosással a kialakulása megelőzhető. Fogkő gyakran az íny alatt a sulcus-ban jön létre. Dohányzás, puhára főtt ételek és sok más elősegíti a kialakulását.

Rendelőnkben a kezelést szájhigiénikus vagy orvos végzi. Először az ultrahangos készülékkel eltávolítja a nagyobb lerakódásokat az íny fölött és alatt, majd víz, levegő és tisztító por keverékét a fogra fújva polírozza a fogfelszínt. Erősebb lerakódásoknál és/vagy vérző íny esetén több kezelés lehet szükséges. A professzionális szájhigiénia a fogkő mennyiségétől függően 20-40 percig tart.

A fogágybetegség (parodontitis) elsősorban bakteriális eredetű gyulladás, melynek során a fogat körülvevő, azt rögzítő szövetek károsodnak; a folyamat így érinti az ínyt, a gyökérhártyarostokat és a csontot.

A betegségre hajlamosító tényezők még: elhanyagolt fogazat, rossz szájhigiéne; helytelenül elkészített tömések, fogpótlások; dohányzás (20-szoros kockázat!); cukorbetegség; csökkent immunválasz; genetikai háttér. A gyulladásért felelős baktériumok kis mennyiségben megtalálhatóak az egészséges szájüregben is; de lepedék ill. az abból kialakuló fogkő felhalmozódásával rapidan elszaporodnak, így nagy mennyiségű toxin termelésével rövid idő alatt súlyos szövetkárosítást idéznek elő. A folyamat kezdeti tünetei: ínyvérzés, rossz lehelet, fájdalom; majd előrehaladott esetben: fogvándorlás, fogmozgathatóság, ínyvisszahúzódás, fájdalmas gennyel telt tasakok lehetnek. A kezelés több lépcsős; az állapot súlyosságától függően, akár hosszú távú együttműködést igényel a páciens részéről.

A terápia elsődleges célja a gyulladás megszüntetése - oki és hajlamosító tényezők kiküszöbölésével-, majd a gyulladásmentes állapot megőrzése. Mivel az elpusztult szövetek véglegesen károsodnak, és a szervezet helyreállító képessége a szájban nem teszi lehetővé az eredetivel megegyező szövet képződését, így sokszor műtéti úton (pl. csontpótló anyag behelyezésével) korrigáljuk az érintett területet. Fontos megjegyezni, hogy az esztétikai szempontból gyakran kifogásolt ínyvisszahúzódás mértékét a fogágypusztulás eredményeként kialakult csontnívó szabja meg; tehát az ínykontúr lefutását az eredeti állapotba visszaállítani nem lehet.

A fogágybetegség kezelésének lehetséges lépései:

  • fogkőeltávolítás
  • íny alatti küret
  • szájhigiénés ellenőrzés, speciális eszközök alkalmazásának bemutatása
  • sínezés (mobilis fogak rögzítése)
  • regeneratív (csontpótló) műtét
  • gondozás (rendszeres kontroll)

A kezelés sikerességének kulcsa a páciens egyéni szájhigiénéje; a terápia alatt és után egyaránt tökéletesen lepedékmentes fogazatra van szükség a gyógyulás biztosításának, a gyulladásmentes állapot fenntartásának, illetve a kiújulás megelőzésének érdekében.