KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT (fogmegtartó kezelések)

Fogtömések

Rendelőmben nem használok amalgámot, csak fogszínű tömőanyagokat. A fogakból kifúrt régi amalgámtömést a lenyelés csökkentése érdekében nagy teljesítményű szívóval távolítjuk el.

Kompozit tömőanyagok

A köznyelvben ez a porcelán tömés. A műanyag mátrixban porcelán és üvegszemcséket tartalmazó tömőanyag erős megvilágítás hatására lesz kemény - polimerizáció - melyet plazmalámpával hozunk létre. A hátsó rágófogakban is használható. Rétegekben kell felépíteni és élő fogban alaptömés is szükséges.

Koronák

Ha nem szép a fog vagy nagyon tömött, sérült vagy ha hiányzik néhány, vagy ha a mellette hiányzó fogak pótlását kell tartania - koronával kell borítani. Ehhez eltávolítjuk a beteg, sérült, gyenge részeket és a fog zománcának egy részét. Ha szükséges a hiányzó részeket felépítjük, gyökércsapot építünk a fogba. Lenyomat után készült mintára a fogtechnika elkészíti a koronát, amit a fogra felragasztunk. A korona készülhet csak porcelánból vagy fémvázra égetett porcelánból.

A telikerámia koronák, hidak váza zirkon-oxidból készül (YZrO2), a fémkerámia pótlások váza pedig titánból. Mindkét anyag tökéletesen biokompatibilis ezért pl. az implantátumok alapanyaga. Különbség közöttük, hogy a zirkon fehér, fényáteresztő színe miatt még szebb, még élőbb a korona. Mindkét vázra porcelán leplezés kerül, mely megadja a fog rágófelszínét, formáját, színét.

A technikai elkészítés ideje általában egy hét. Természetesen erre az időre ideiglenes koronát készítünk.