Implantátum

Az implantátum az elveszett fog vagy fogak pótlására alkalmas, titánból készült műfoggyökér. Mai általánosan elterjedt formája csavar, vagy lépcsős henger. Az anyaga tiszta titán, melynek felületét a csontba való beépüléshez, és a lágyszövethez való kapcsolódáshoz speciálisan alakítják ki. A titán a ma ismert legszövetbarátabb anyag, ellene allergia, vagy szöveti reakció kialakulása gyakorlatilag nincs. Rendelőmben a Friadent cég Ankylos implantátumait használom.

Az implantációs fogpótlás három alkatrészből áll:

 • első maga az implantátum, mely közvetlen az állcsontba kerül beépítésre.
 • második az implantátumba csavart oszlop, felépítmény, mely a nyálkahártyán át létrehozza a kapcsolatot az implantátum és a fogpótlás között.
 • harmadik az implantátumra készülő fogpótlás.

A kezelés folyamata

Tervezés

Az implantáció szükségességét, és azt, hogy egyáltalán lehet-e implantálni, a kezelőorvosnak kell eldöntenie az adott szituáció szerint. A mérlegeléshez nagyon sok információt kell összevetni, és abból lehetséges variációkat felállítani. Leggyakoribb befolyásoló tényezők a rendelkezésre álló csont mennyisége, és a környező képletek elhelyezkedése.
Az implantátum része lehet fix fogpótlásnak vagy rögzíthet kivehető fogpótlást is. Fix fogpótlásoknál a felépítmény koronát tart, mely lehet szóló korona, vagy egy fix híd tagja is.Kivehető fogpótlás készül, ha kevés számú, vagy nem elegendően erős implantátumunk van. A kivehető fogpótlást oldhatóan rögzítjük az implantátumokhoz. A rögzítés lehetséges úgy, hogy több implantátumot titánból készült stéggel összefogunk, melyre rögzítő elemeket készítünk: például nyomógombot, vagy lovast. A fogpótlás ilyenkor az esetleg lebontódott állcsontot is pótolja, és az ajkakat nem engedi beesni. Kevesebb számú implantátumnál az implantátumok fölé mágnest, vagy nyomógombot helyezek, mely a fogpótlás helyben tartását segíti.
Felső állcsontban leggyakoribb korlátozó tényező az orrüreg és az arcüreg elhelyezkedése, távolsága a szájüregtől. Az első metszőfogak helyére implantálni csak az orrüregtől való megfelelő távolság esetén lehetséges. A kismetsző és a szemfogak helyére lehet leggyakrabban, könnyen implantálni. A második kisőrlőtől hátrafelé az arcüreg korlátozó tényező lehet. Az alsó állcsontban a kisőrlőkig fut az állkapocsideg, melyet a tervezésnél fontos figyelembe venni.

Implantáció

Az implantátum behelyezése ambuláns műtét során történik. Ehhez a nyálkahártyát a szituációnak megfelelő módon fel kell tárni, a csontfelszínt szabaddá, tisztává kell tenni. A műtét helyi érzéstelenítésben történik. Az implantátum ágyát néhány egymást követő sebészeti csontfrézerrel kell kialakítani. A műtéti terület hűtése és tisztántartása érdekében frézelés közben fiziológiás sóoldattal való átöblítés szükséges. Az implantátumot az előkészített helyre kell becsavarni, majd felette a nyálkahártyát zárni. Az implantátum a gyógyulás ideje alatt lehet teljesen takart, vagy egy gyógyulási csavarral a nyálkahártyán keresztül látható. A sebet záró öltéseket 8-10 nap múlva szabad eltávolítani. Az implantáció műtéte a szervezet számára kisebb sérülést jelent, mint a pótlandó fog húzása volt. Ideális körülmények között, fertőzésmentes területen a sterilitást betartva jól zárható seb keletkezik. A műtét nem fájdalmas, és az utófájdalom esélye is csak kevés. A műtét legkellemetlenebb része, hogy a hűtésre használt folyadékot nem célszerű lenyelni, sós ízű, és a műtét 0,5-1,5 óráig tart.

Arcüreg feltöltés - sinuslift

Ha kevés csont áll rendelkezésünkre az arcüreg mellett, úgy az arcüreg alsó része csontpótló anyaggal vagy saját csonttal feltölthető, mely ott becsontosodik, és képes implantátumot tartani. A műtét során az ínyt feltárva ablakot nyitunk az arcüreg falára, felpreparáljuk az üreg belső nyálkahártyáját, és az üreg alját állati eredetű, vagy szintetikus csontpótló anyaggal vagy saját csonttal töltjük fel. Saját csontot az alsó állcsontból a bölcsességfog mögötti területről, vagy az álcsúcsból a metszőfogak alól lehet kivenni.

Komputernavigáció - a jövő technológiája

Szájsebészeti computer CT áll rendelkezésre megfelelő partner röntgen centrumunkban, amit a rendelőnkben számítógéppel együtt értékelünk a betegünkel.
Komplikációk-szövődmények

Mint minden sebészeti beavatkozásnál, úgy az implantáció során is felléphetnek komplikációk. Az alsó állcsontban a központtól a kisőrlőkig fut egy ideg, mely az alsó ajak érzését és mozgatását szolgálja. Az ideget rejtő csatorna a röntgenfelvételen általában jól látható. Tervezés során ezt természetesen figyelembe veszem, mégis ritkán előfordulhat, hogy az implantátum eléri - nyomja, vagy megsérti az ideget. Ez műtét közben gyakran érezhető zsibbadás, mozgás vagy fájdalom formájában. Műtét után az érzéstelenítés elmúltával (6-8 órával később) is fennmaradó zsibbadás, vagy érzés- mozgáskiesésről azonnal értesítenie kell, mert az implantátumot feljebb kell csavarni, vagy el kell távolítani. Késlekedés maradandó sérülést okozhat. Felső állcsontban problémát az arcüreg elérése, megnyitása jelenthet. Ebben az esetben vagy módosítanunk kell a műtéti programot, vagy rögtön arcüreg-műtétet kell végezni, vagy nem szabad implantálni. Maradandó szövődmény nagyon ritka. Előfordulhat, hogy a csont keménysége, állapota nem a vártnak megfelelő. Ebben az esetben azonnali csontpótlás, vagy a tervezés módosítása szükséges. Egyéb szövődmények, például erőteljes vérzés, lágyrész-sérülés, stb. is előfordulhat, de ezek előfordulása nagyon ritka. Műtét után duzzanat, enyhe bevérzés, kék folt szokásos szöveti reakció. A seb befertőződése lehetséges, de ritkább, mint foghúzásnál. El kell fogadnunk azt a tényt, hogy a kezelés előtti tervezés, és a véglegesen elért eredmény nem minden esetben azonos. A komplikációk miatt létrejöhető módosítás bármikor előfordulhat - így például a tervezett fix fogpótlás helyett stéges, vagy mágneses fogpótlás is tervezett kezelésre vonatkozik.

A felépítmény behelyezése

Az implantátum csontban való rögzülésének ideje alsó állcsontban 2-4 hónap, felső állcsontban 4-6 hónap. Ez idő alatt a csontszövet körbeveszi, magába foglalja az implantátumot. Ha az implantátum a műtét során stabilan rögzül, úgy azonnal készíthető felépítmény, de a gyógyulási idő alatt nem szabad erősen terhelni. A felépítmény, oszlop behelyezéséhez a nyálkahártyán minimális seb ejtésével felkeresem az implantátumot, majd a zárócsavart eltávolítva becsavarom a felépítményt. Elsősorban frontfogak területén az íny kialakítására is szükség lehet.

A végleges fogpótlás elkészítése

A terv szerint szükség esetén előkészítjük a meglévő fogakat is, majd lenyomatot veszünk. A fix fogpótlás a felépítményhez, oszlophoz csavarral rögzülhet, vagy arra ráragasztható. Rágófelszín felöl a csavar látszódhat; ez kevés esztétikai hátrányt jelent, de így a fogpótlás szükség szerint cserélhető, javítható

Várható kezelések száma

 • Megbeszélés, tervezés
 • Implantációs műtét
 • A varratok eltávolítása 8-10 nap múlva
 • Az implantátum feltárása, és ha szükséges, lágyrészformázás 3-6 hónap elteltével
 • A felépítmény - oszlop behelyezése, lenyomatvétel
 • A fogpótlás próbája
 • A fogpótlás átadása
 • Kontroll

Ideális esetben a kezelések száma 2-3-mal kevesebb is lehet, vagy azokat egy napra is tehetjük. Komplikáció fellépésekor további kezelések szükségesek, így a fenti felsorolás csak tájékoztató jellegű.

Szájhigiénia, kontroll

A titán természetesen nem szuvasodik, de körülötte az íny sokkal érzékenyebb, így az implantátum környéke az átlagosnál gondosabb tisztántartást igényel. Az implantátum környezetét szabadon kell hagynunk, ahol ez által az ételmaradék ugyan jobban megmarad, viszont könnyebb eltávolítani. Ha a fogpótlás fedi az implantátum környezetét, úgy oda az étel bejuthat, de nem tisztítható. Ínygyulladás minden esetben a csont lebontódásával jár, mely idővel az implantátum elvesztését okozhatja. Kialakult fogkő az implantátum egyik legnagyobb ellensége, ezért azt kialakulásakor el kell távolítani.
Kontroll általában évente egyszer szükséges, de ha ettől el kell térni, úgy arra figyelmét felhívom.

Várható élettartam

Egy implantációt sikeresnek mondunk, ha legalább 5 évig ellátja funkcióját. A világon behelyezett sokmillió implantátumról készült statisztikák szerint 95-98 %-os siker érhető el.
Dohányosoknál sokkal nagyobb a komplikáció veszélye!
Az implantátum panaszmentessége legfőképpen a szájhigiéniától függ. Gondos tisztántartás és évente, szükség szerint félévente kontrol és fogkőeltávolítás feltétlen szükséges.